Sekce: Knihovna
Zelená polévka z jarních bylinek
z knihy Recepty různé od různých autorů
Hrst špenátu nebo mladých kopřiv
hrst šťovíku
hrst polníčku nebo salátových listů
hrst jahodového a fialkového listí
lžíce popence, zelené petrželky, pažitky nebo bazalky
5 dkg másla
2 žloutky
lžíce mouky
trocha soli
Na Zelený čtvrtek bylo zvykem jíst něco zeleného /…/. Nejčastěji to byl salát z mladých kopřiv spařených horkou vodou. Obyčejně se poprvé vařila zelená polévka z jarních bylinek. K její přípravě hospodyně používaly vdych (libeček), openec, řebíček, ale také fialkové a jahodové listí. Do polévky se mohly přidat i mladé kopřivy nebo openec. Zelená polévka se vařila po celé velikonoční období, „dokud rostlo zelené“. Nasbírané bylinky ne nejdříve opraly a najemno nasekaly. Potom se z mouky a másla připravila řídká světlá jíška, přidaly se bylinky a trochu osmažily. Vše se zalilo vodou, polévka se osolila a chvíli povařila. Podávala se necezená, někdy se zašlehanými žloutky /Což dnes nemusí být vhodné kvůli hrozbě salmonely – poznámka redakce webu…/.
Se svolením převzato k knihy: Valburga Vavřinová, Malá encyklopedie Velikonoc, kterou vydalo nakladatelství Libri.
Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:
- Kuře na citronu s česnkem
- Velikonoční nádivka
- Svítek s mladými kopřivami
- Rychlé kobližky s rozinkami
- Velikonoční beránek
- Recepty na houbovou smaženici
- Svatomartinská husa s jablky
Autor: MMA
Související texty k tématu:
Velikonoce velikonoční stránka webu vira.cz a pastorace.cz
Vánoční recepty
- Vánoční recepty na vánočním rozcestníku
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu