Sekce: Knihovna
Velikonoční beránek
receptz knihy Recepty různé od různých autorů
12 dkg másla
12 dkg cukru
4 žloutky
Sůl
Citronová kůra
Vanilka
3 dkg droždí
1/3 l mléka
50 dkg mouky
4 dkg hrozinek
4 dkg mandlí
3 dkg
Másla na formu
3 dkg strouhanky
2 dkg vanilkového cukru na posypání
2 velké hrozinky na oči
Podobně jako na mazanec mívala i na velikonočního beránka ze sladkého těsta každá hospodyně svůj vlastní, pečlivě tajený recept. Podle tohoto po generace osvědčeného návodu stačilo umíchat v míse do pěny máslo, přidat sůl, cukr, žloutky, citronovou kůru, mouku, vlažné mléko a vypracovat středně tuhé těsto. Do těsta se vmíchaly hrozinky, loupané sekané mandle a kvásek. Vše se důkladně promíchalo a dalo vykynout na teplé a klidné místo. Forma na beránka se vymazala máslem, vysypala strouhankou a vykynuté těsto se do ní opatrně za pomocí dřevěné měchačky urovnalo. Chvíli se nechalo ve formě odpočinout. Forma se uzavřela a beránek se dal péci do dobře vyhřáté trouby. Mezi pečením se trouba obracela, aby těsto rovnoměrně růžovělo. Pečený beránek se opatrně vyklopil, dal na ubrousek, oči se udělaly z hrozinek a ještě teplá figurka se posypala vanilkovým cukrem. Kolem krku se beránkovi vázala ozdobná pentlička s rolničkou.
Se svolením převzato k knihy: Valburga Vavřinová, Malá encyklopedie Velikonoc, kterou vydalo nakladatelství Libri.
Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:
- Kuře na citronu s česnkem
- Velikonoční nádivka
- Svítek s mladými kopřivami
- Rychlé kobližky s rozinkami
- Zelená polévka z jarních bylinek
- Recepty na houbovou smaženici
- Svatomartinská husa s jablky
Autor: MMA
Související texty k tématu:
Velikonoce velikonoční stránka webu vira.cz a pastorace.cz
Vánoční recepty
- Vánoční recepty na vánočním rozcestníku
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu