Sekce: Knihovna
Kuře na citronu s česnkem
z knihy Recepty různé od různých autorů
Ingredience:
- Kuřecí kousky (dle libosti)
- Několik citrónů
- Česnek
- Sůl
- Pepř
- Hladká mouka
- Paprika – mletá
- Máslo
- Olej
- Ev. sójová omáčka
- Ev. jíška
- Na přílohu:
brambory,
kmín,
olej,
pažitka
Postup:
- Do pekáčku dát trochu másla či oleje
- Připravit si obalovací směs:
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- trochu papriky
- Kuřecí kousky trochu posolit,
ev. potřít česnekem,
pokapat citronem - Kuřecí kousky obalit v obalovací směsi
- Následně naskládat do pekáčku kůžičkou dolu
(aby při následném obrácení byla kůže nahoře)
a trochu (ne moc) pokapat tukem (máslo, olej, hera) - Péct v troubě asi půl hodiny na mírno (cca 150 - 180 °C) (nemusí se přiklápět)
- Mezitím připravit směs na polévání:
- čtvrt hrnečku oleje
- citronová šťáva (z celého citronu)
- (ev. trochu citr. kůry)
- 1-2 stroužky rozetřeného česneku
- může se přidat i trochu sojové omáčky
- Pak kousky v pekáčku otočit a polít směsí
- Péci dalších 30 minut
- Na maso je možné položit ještě i trochu másla
- Během pečení je možné maso podlít, ale ne polít, aby bylo křupavé
- Omáčku v pekáčku lze i zahustit jíškou
- Výsledná délka pečení záleží na velikosti porcí, to se musí odhadnout či zkusit.
- Poznámka: některé kroky lze samozřejmě trochu zaměnit v pořadí… A péci lze i na vyšší stupeň, aby to bylo rychleji hotové, ale pomalé pečení na nižší stupeň zaručuje lepší chuť…
- Příloha: brambory - vařit ve šlupce, po uvaření oloupat, pokud jsou velké rozkrojit, trochu posolit a pokapat olejem, přidat např. petržel a pořádně promíchat
- O osvědčený recept se podělila MMA
- Vyzkoušeno na (živých) lidech, všem to zvýšilo kvalitu života :-)
Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:
- Velikonoční nádivka
- Svítek s mladými kopřivami
- Rychlé kobližky s rozinkami
- Zelená polévka z jarních bylinek
- Velikonoční beránek
- Recepty na houbovou smaženici
- Svatomartinská husa s jablky
Fotogalerie - vaříme s babičkou Mariannou kuře na citronu s česnkem
Autor: MMA