Sekce: Knihovna
Svatomartinská husa s jablky
z knihy Recepty různé od různých autorů
Svatomartinská husa patří neodmyslitelně mezi skvělé skvosty české kuchyně.
Potřebujeme:
• 1 ks středně velké husy (nejlépe kolem 4 kg)
• 2 jablka, případně další ovoce - např. švestky nebo hrušky
• voda na podlévání
• kmín
• sůl
Postup:
• Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180 stupňů.
• Očištěnou, vykuchanou a omytou husu osolíme a pokmínujeme.
• Do břicha husy vložíme několik mladých jablek, kterým jsme vykrojili jádřince a spojíme jehlicemi.
• Připravenou husu položíme do pekáče prsy dolů. Občas podléváme horkou vodou (měla by dosahovat asi do ¼ pekáče), tučnější husu občas propichujeme na bocích vidličkou, aby se uvolnilo podkožní sádlo.
• Husu pravidelně podléváme vodou a trochou vyškvařeného sádla.
• Chceme - li předejít přepalování sádla, postupně je odebíráme do zvláštní nádoby. Sádlo odebíráme teprve až je čiré a vyškvařené, do této doby husu znovu nepodléváme.
• Pro lepší a šťavnatější chuť obložíme husu ještě jablky, případně dalším ovocem, např. hruškami či švestkami. Pečeme s jablky velmi zvolna, abychom zabránili karamelizaci, případně ovoce přidáme až na posledních 20 minut pečení.
• Jakmile husa na hřbetě zezlátne, otočíme ji a pokračujeme v pečení asi 1,5 hodiny. Měkkou husu pak vyndáme z trouby a překryjeme alobalem.
• Z pekáče vybereme zbytek šťávy se sádlem a chvíli je povaříme s horkou vodou, případně ještě zahustíme moukou, abychom měli dostatek šťávy.
Klíčová slova: Svatý Martin, husa, recept
Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:
- Kuře na citronu s česnkem
- Velikonoční nádivka
- Svítek s mladými kopřivami
- Rychlé kobližky s rozinkami
- Zelená polévka z jarních bylinek
- Velikonoční beránek
- Recepty na houbovou smaženici
Autor: MMA