Sekce: Knihovna
Želví polévka
z knihy Klášterní kuchařka , vydal(o): Karmelitánské nakladatelství
Jakmile želvu zabijeme, skořápku otevřeme a želvu vyndáme. Ve vařící vodě opaříme. Otevřeme a odstraníme oči a vnitřek čistě opereme. V rozpáleném omastku osmažíme očištěné rozseknuté telecí kosti se zeleninou, bílým pepřem a bobkovým listem. Zalejeme vodou a osolíme, vaříme polévku. To čisté želví maso v ní povaříme. Dobrý pozor, aby se nerozvařilo. Jest brzy měkké. Pak je dáme na led anebo do studena ztuhnout, aby se pak dalo krájet. Vařená polévka se přecedí, odmastí bílky a mletými játry se sčistí. Dáme do hrnce, přidáme do ní dušené pečárky, žampiony, krájené vařené lanýže, cayennského pepře,madeirského vína, koňáku. Dle potřeby přisolit tu krájenou želvu.Nepravá želví polévka:
Se rovněž tak upraví, jenže se do hotové polévky dá vařené krájené maso z telecí hlavy. Z konservy rovněž se tak upraví a dáme do ní krájené maso z konservy. Znamenitá.