Sekce: Knihovna
Smažené ryby
z knihy Klášterní kuchařka , vydal(o): Karmelitánské nakladatelství
Očištěné zabité, vykuchané, oprané, čistou utěrkou utřené a nakrájené ryby nasolíme, malinko poprášíme tlůčeným pepřem, zacedíme citronem. Necháme je chvilku marinovat. Připravíme si strouhanou žemličku anebo bílý strouhaný chléb. Ale ne suché jako prach, nýbrž čerstvě strouhané. Tím velice kuchaři(řky) chybují. Jelikož po usmažení ať masa, drůbeže anebo ryb, žabích stehýnek není maso křehké. Proto dobrý pozor, dobrý pozor, dobrý pozor dát a tuto otcovskou radu v paměti vždy zachovat. Dle ní celý život pracovat. Ryby, drůbež, maso - řízky, žabí stehýnka - nasolená, trošku poprášená pepřem, v mouce obalíme. Do vajec přidáme 1-2-3 lžíce rozehřátého omastku dle množství vajec, rozšleháme, též osolit. Pak obalíme ve vejcích a v té strouhané žemličce. Kdo chce, může ve vejcích i žemličce 2kraté obalovat. V rozpáleném omastku po obou stranách pěkně vysmažit. Ne usušit ani připálit. Jsou výborné. Přikryté na teplém místě chovat, až jdou na stůl.Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:
- Želví polévka
- Rybí polévka s pórem
- Kapr na černo
- Rybí guláš
- Vánočka
- Minoritský perník
- Mazanec, velikonoční recept
- Jidáše, velikonoční recept
Související texty k tématu:
Vánoční recepty
- Vánoční recepty na vánočním rozcestníku
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu