Sekce: Knihovna
Klášterní kuchařka
aneb oroduj za nás, domácí kuchařVydal(o): Karmelitánské nakladatelství
Kapitoly z knihy na tomto webu:
- Želví polévka
- Rybí polévka s pórem
- Kapr na černo
- Rybí guláš
- Smažené ryby
- Vánočka
- Minoritský perník recept
- Mazanec, velikonoční recept
- Jidáše, velikonoční recept
V mílou úpomínků
Několik receptů napsal, kdo sobě i jiným kdysi dobrá sousta chystal a přitom svůj podíl získal. Jelikož ale potomkem mlsného Adama a zvědavé Evy jest, jisto jistě se přitom též mnoha chyb dopustil. Aby ale dobrý příklad dal, sám vší mlsnosti se vystříhal. Vařejčku zaměnil za růženec, stal se z něho veselý starý mládenec.
Na památku napsal, aby majitel(ka) mohli dobrou radu čerpat a čemu se zasmát, až ubohý písatel těchto ubohostí se bude v matce zemi v hrobě v prach a popel rozpadat. Všechno není na světě nic platný, říkával pan farář z Blatný. Všechno na světě pomine, úzené maso i klobásy v komíně. Všechno má svůj konec, jítrnice dva. Tak končí veškerá sláva světa. Proto drazí kuchaři(ky), vařte, pařte, duste, smažte a pečte. Ke cti a chvále boží a vašich nesmrtelných duší a mlsných jazýčků a dočasně nenasytných lidských žalůdečků. Aby po používání těchto pokrmů všichni do nebe se dostali. A Boha za všechna ta dobrodiní věčně věkův chválili. Amen. Toť účel této ubohé kuchařské knihy. Za to prosí vroucně ubohý
písatel, kuchař bratr Angelus Jeřábek, minorita.
Se svolením zpracováno podle knihy:
Klášterní kuchařka,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství
www.kna.cz, www.ikarmel.cz
Redakčně upraveno
Související texty k tématu:
Vánoční recepty
- Vánoční recepty na vánočním rozcestníku
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu