Sekce: Knihovna
Jablečný štrůdl s pivem - zvaný ´půl, půl, půl´
receptz knihy Recepty na vánoční cukroví od různých autorů
Co potřebujeme:
- Půl kostky tuku Hera
- půl kila hladké mouky
- půl láhve světlého (nejlevnějšího) piva
- cca 1/8 másla
- pět hrstí strouhanky
- mletý cukr, skořicový cukr nebo mletá skořice
- na plátky pokrájená oloupaná jablka
- rozinky
- trocha posekaných vlašských ořechů.
Jak na to,
aneb štrůdlu vstříc krok za krokem:
-> Připravíme si: asi pět hrstí strouhanky, kterou na malém množství másla opražíme (spíš prosušíme).
-> Asi 1/8 másla (ale může být polovina másla a polovina Hery) rozpustíme v kastrůlku. Pokud během práce máslo ztuhne, musíme ho zase opatrně nahřát, aby bylo tekuté.
-> Rozměklý tuk nakrájíme na kousky, dáme na hromádku mouky, poléváme pivem a zapracováváme příborovým nožem. Až je spotřebované pivo, uhněteme rukama kouli těsta, uděláme z ní váleček a rozdělíme na tři stejné díly.
-> Na pomoučené utěrce vyválíme každý díl na placku, okraje můžeme i vytahovat rukou.
-> Potom pokropíme placku máslem,
posypeme strouhanou houskou,
poklademe jablky tak, aby na jednom konci zůstalo asi 5 centimetrů volného místa.
-> Jablka posypeme mletým cukrem, skořicovým cukrem (čisté skořice jen trochu, aby neštípala), přidáme rozinky a ořechy.
-> Pomocí utěrky placku smotáme. Po každém otočení těsto trochu přimáčkneme prsty, zvlášť na okrajích. Placku stočíme tak, aby volný okraj byl vespod a přeneseme ji na vymazaný plech. To uděláme se všemi díly, na jeden plech se tak vejdou tři "nohy" štrůdlu.
-> Štrůdl pomažeme zbylým máslem a zvolna pečeme asi 1/2 - 3/4 hodiny. Když se povrch
zbarví do oranžova s hnědými flíčky a puchýřky, je štrůdl hotový.
-> Okamžitě po vytažení z trouby povlažíme trochu povrch štrůdlu peroutkou namočenou ve studeném mléce. Mléko se hned vsákne, povrch zůstane křupavý, ale ne tvrdý, vnitřek bude hezky vláčný.
O osvědčený recept se podělila Jana Hrušková
Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:
- Tyčinky od Zuzky - slané sýrové čedarové skvělé :-)
- Vánočka od babičky Marianny
- Štrůdl - recept
- Perníčky (nejen) vánoční
- Skořicový závin - skořičák - zabalená skořice
- Bábovka - rychlý a snadný recept
- Vánoční houbičky a kuličky
- Vanilkové rohlíčky
- Slepované ořechy
- Rybí polévka
- Černý kuba
- Kapr na černo
Autor: MMA
Související texty k tématu:
Vánoce / na webu vira.cz / na webu pastorace.cz / na webu deti.vira.cz
Vánoční recepty
- Vánoční recepty na vánočním rozcestníku
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu