Sekce: Knihovna
Bábovka - rychlý a snadný recept
Nejrychlejší bábovka (hrnkový recept - krok za krokem i pro začátečníky)z knihy Recepty na vánoční cukroví od různých autorů
Co na bábovku potřebujeme:
- 2 hrnky polohrubé mouky (normální čajový hrnek)
- 1 hrnek cukru (lze dát trochu méně, je hodně sladká)
- 1 prášek do pečiva
- na špičku lžičky soli
- ½ hrnku oleje jakéhokoli (ale ne olivový - nehodí se na pečení)
- 1 hrnek mléka
- 2-3 vejce (bílek i žloutek)
- tuk na vymazání formy (např. máslo, nebo Hera)
- hrubá mouka či jemná strouhanka na vysypání formy
- event. kakao (cca 1 polévková lžíce)
- event. čokoláda na vaření (cca 1/2 čokolády)
- event. 1-2 rozmačkané banány (do těsta)
Jak na to,
aneb bábovce vstříc
krok za krokem:
- Mouku s práškem do pečiva a trochou soli a cukrem promícháme v míse
- uděláme uprostřed jamku, přilijeme mléko, vajíčka a olej.
- Vše dobře promícháme na hladké těsto. Je mírně tekuté.
- Pokud není forma umělá, vytřeme ji rozpuštěným tukem (máslo, Hera apod) a vysypeme hrubou moukou (ev. jemnou strouhankou, ev. kokosem) a dáme formu do lednice. Tuk i mouka musí pokrýt celou formu zevnitř…
- Pokud chceme mít bábovku s kakaem, ulijeme část těsta do formy a do zbytku vmícháme kakao. Také můžeme místo kakaa do celého těsta rozlámat kousky čokolády na vaření. Zůstanou trochu vcelku a je to dobré. (Nebo místo čokolády můžeme to těsta přidat rozmačkaný banán).
- Formu s nalitým těstem dáme do středně vyhřáté trouby (ca 150 – 160 °C) a pečeme asi 45-60 minut.
- Zda je bábovka dobře propečená i zevnitř vyzkoušíme píchnutím špejlí do bábovky. Pokud na špejli nezůstanou stopy těsta, je bábovka upečená.
Nadýchanější (lepší) bábovka
(ale dá trochu více práce :-)
Nadýchanější (lepší) bábovku můžeme udělat tak, že použijeme 3 – 4 vejce, ale oddělíme bílky od žloutků. Na začátku žloutky chvíli třeme s olejem a po částech přidáváme mléko a mouku s jen1/2práškem do pečiva. Nakonec ušleháme sníh z bílku a pomalu vmícháme do těsta.
Osvědčený recept na rychlou a dobrou bábovku dodala babička -MM-
Děkujeme!
Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:
- Tyčinky od Zuzky - slané sýrové čedarové skvělé :-)
- Vánočka od babičky Marianny
- Štrůdl - recept
- Jablečný štrůdl s pivem - zvaný ´půl, půl, půl´
- Perníčky (nejen) vánoční
- Skořicový závin - skořičák - zabalená skořice
- Vánoční houbičky a kuličky
- Vanilkové rohlíčky
- Slepované ořechy
- Rybí polévka
- Černý kuba
- Kapr na černo
Autor: MMA
Související texty k tématu:
Vánoční recepty
- Vánoční recepty na vánočním rozcestníku
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu