Sekce: Knihovna
Vánoční cukroví
kokosky, biskupský chlebíček a mnohé dalšíz knihy Vánoční a silvestrovská kuchařka , vydal(o): Vyšehrad
Kokosky
Těsto: 250 g hladké mouky, 500 g kokosu, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 vejce
Na ozdobu: moučkový cukr
Sypké přísady vysypeme na vál, přidáme dvě vajíčka a na kousky nakrájený změklý tuk. Těsto rukama důkladně prohněteme a uložíme do chladničky. Z vychlazeného těsta strojkem tlačíme asi šest centimetrů dlouhé tyčky, které stáčíme do věnečků a klademe na moukou vysypaný plech. Pečeme v mírné troubě asi 20 minut. Kokosky ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, který můžeme smíchat s jedním vanilinovým cukrem.
Biskupský chlebíček
Těsto: 4 vejce, 80 g krystalového cukru, 80 g polohrubé mouky, 150 g směsi sušeného ovoce a ořechů (sekané mandle, sekané oříšky, hrozinky, sušené hrušky, datle, fíky či kandované ovoce), máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Na ozdobu: oříšková poleva z polotovaru nebo čokoládová poleva
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj přimícháme asi polovinu cukru. Postupně zašleháváme žloutky, vždy asi se třetinou mouky a třetinou zbylého cukru. Do takto připraveného těsta přidáme směs nadrobno nasekaného ovoce a oříšků a lehce promícháme. Těsto vlijeme do úzké vyšší formy, kterou předtím vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Upečený prochladlý chlebíček polijeme čokoládovou nebo oříškovou polevou.
Čokoládové kuličky
Těsto: 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g celých lískových oříšků, 250 g maizeny, 75 g hladké mouky, 30 g kakaa, 1 vanilinový cukr, špetka zázvoru, špetka skořice
Na ozdobu: moučkový cukr
Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilinovým cukrem, maizenou, třetinou mouky, kakaem a kořením. Přidáme i zbylou mouku a těsto prohněteme. Uložíme je do chladu. Z vychlazeného těsta tvoříme válečky, které nakrájíme na stejná kolečka. Do kousku těsta vložíme jeden lískový oříšek a vytvarujeme kuličku. Pečeme na moukou vysypaném plechu asi 20 minut. Po upečení a vychladnutí posypeme kuličky moučkovým cukrem.
Datlové kopečky
125 g másla, 200 g ovesných vloček, 250 g datlí, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 vanilinový cukr, 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
Rozpuštěné máslo smícháme s ovesnými vločkami a necháme znovu ztuhnout. Datle vypeckujeme a nadrobno nakrájíme. Utřeme vajíčka s cukrem, vanilinovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme datle, vločky a pečlivě promícháme. Dvěma kávovými lžičkami tvoříme hrudky, které klademe na vymaštěný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.
Mandlové věnečky
Těsto: 250 g másla, 250 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 125 g mletých mandlí, 1 vanilinový cukr, 1 vejce, 125 g maizeny, 2 kávové lžičky prášku do pečiva
Na ozdobu: čokoládová poleva
Všechny suroviny elektrickým šlehačem dobře promícháme s jednou třetinou hladké mouky. Pak přidáme i zbylou mouku, těsto propracujeme a necháme asi půl hodiny uležet v chladu. Hmotu naplníme do stříkačky. Na plech, který jsme vyložili papírem na pečení, stříkáme věnečky. Pečeme je ve vyhřáté troubě asi 10-12 minut. Vychladlé věnečky pak do poloviny máčíme v tmavé čokoládové polevě.
Další recepty na vánoční cukroví:
- vánočka
- jablkový závin - štrůdl
- vánoční perníčky
- vánoční houbičky a kuličky
- vanilkové rohlíčky
Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:
Autor: Veronika Suchá
Související texty k tématu:
Vánoční recepty
- Vánoční recepty na vánočním rozcestníku
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu
Vánoce / na webu vira.cz / na webu pastorace.cz / na webu deti.vira.cz