V roli oběti se někdo může cítit dobře

Stále znovu potkávám lidi, kteří se cítí být obětí a v této „roli“ stále a velmi rychle činí druhé odpovědnými za to, že jejich život je takový, jaký je. Jsou přesvědčeni, že jim bude dobře, až se k nim konečně druzí začnou chovat spravedlivě.

Na této situaci je nebezpečné, že se člověk v roli oběti může cítit vlastně dobře. Mnozí se v ní zabydlí a stále znovu hledají lidi, kteří je budou litovat a opečovávat. Tím ale předávají svůj život a své štěstí na druhé a zbavují se odpovědnosti sami za sebe.

Ty jsi odpovědný za svůj život – napiš si to na zrcadlo

Já osobně jakožto mnich žiju ve velkém společenství, ale každý z nás je odkázán sám na sebe a je za sebe odpovědný. Nikdo se nestará o to, jestli jsem si nastavil budík a jestli vstanu, nikdo nedává pozor na to, jak provádím ranní hygienu, nikdo nehlídá, kdy jdu večer spát. Jeden z našich terapeutů má ve své pracovně zrcadlo a nad ním nápis: „Toto je člověk, který je za tebe odpovědný.“

Napiš si tuto větu nad zrcadlo v koupelně. Každé ráno ti připomene, že jen ty sám jsi odpovědný za to, jak budeš dnes žít, co budeš dělat, jak se zachováš v situacích, které nastanou. Připomene ti, že musíš vzít svůj život do vlastních rukou. Každé ráno se můžeš na chvíli na sebe zadívat nebo si při čištění zubů prožít chvilku štěstí, že jsi naživu.

Zcela vědomě přijmout svůj život

Převzít účinně odpovědnost za svůj život znamená také tento život přijmout. Je třeba, abys v určitou chvíli zcela vědomě a celou silou přijal svůj život takový, jaký je, a svou radost z něj také projevil. Sám sobě řekni: každou svojí buňkou chci svůj život utvářet. To je opakem toho litovat sám sebe a cítit se jako oběť.

Můžeš si třeba vzít velký list papíru a tak dlouho, jak ti to bude příjemné, na něj psát „ano“. Tímto ano se vnitřně ztotožníš se svým odhodláním žít a utvářet svůj život.

Živý člověk je oslavou Boží. On je nejvíc oslaven tím, když člověk rozvíjí své nadání a udělá ze svého života to nejlepší, co lze.