Sekce: Knihovna
Vánočka
z knihy Klášterní kuchařka , vydal(o): Karmelitánské nakladatelství
Dej do misy 25 až 30 dkg másla, sádla anebo husího, kachního sádla, 20 dkg cukru, 1 dkg soli, citronové, pomerančové kůry, vanilky, rumu, višňovky, 4 až 6 celých vajec. Dobře rukama propracuj a očištěné, oprané hrozinky, opařené a oloupané krájené mandle. Jsou-li ořechy, můžeme vyloupané, pokrájené též přidat. Pak ze 4 dkg kvasnic vykynutý kvásek a 1 kg přesáté, ohřáté mouky. Mléka co jest třeba. Vypracuj rukama dobře tužší těsto a nech zkynout. Zkynuté rozděl na 8 kusů. Vyválej podlouhlé šišky.Rozplácni každou a plň.
Velmi důležitá poznámka: Chceme-li vánočku plněnou, buďto makovou, anebo oříškovou, ořechovou nadívkou anebo mandlovou.
Maková nádívka:
Vaříme vodu, cukr, trochu sádla, přidáme mletý mák, zrnko soli, hrozinky. Svaříme v hustou kaši.
Oříšková - ořechová - mándlová náplň:
Cukr, vodu, kousek másla vaříme. Strouh. oříšku, ořechy, mandle, hrozinky, zrnko soli v hustou kaši. Kdo chce, přidej čokolády. Pak každou sbal. Pleť vánočku, dej na sebe. Potři tu spodní vodou, dej na ni ten vrch. Špejlemi hodně zapichej a nech v ní a zkynutou potři vejcem, peč. Pečenou cukrovou vodou, posyp cukrem. 6-7 minut nech v troubě zaschnout.
Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:
- Želví polévka
- Rybí polévka s pórem
- Kapr na černo
- Rybí guláš
- Smažené ryby
- Minoritský perník
- Mazanec, velikonoční recept
- Jidáše, velikonoční recept
Související texty k tématu:
Vánoční recepty
- Vánoční recepty na vánočním rozcestníku
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu