Sekce: Knihovna
Vánočka od babičky Marianny
recept krok za krokemz knihy Recepty na vánoční cukroví od různých autorů
· 1 kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé)
· 2 menší zarovnané lžičky soli
· 20 dkg cukru
· 1vanilkový cukr
· citrónová kůra, mandle
· rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp.s rumem)
· 20 –25 dkg tuku (rozpustit)
· 3 žloutky
· 5 –6 dkg droždí (kvásek)
· 1/2 l vlažného mléka
Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme. Připravíme si kvásek(z trochy mléka, cukru + rozdrobené droždí), promícháme a necháme u tepla kynout).Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk. Vše dobře prohněteme, až tzv. „fouká“. Těsto musí být tužší. Po vypracování urovnáme v míse, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Na teplém místě nám asi za hodinu (i více) vykyne. Pak rozdělíme na devět dílů – cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou. Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Z této porce se vytvoří 2-3 vánočky.
Vystydlé zabalíme do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena. Je pak mnohem lepší, proleželá. Dá se jíst i po deseti dnech.
Osvědčený recept dodala MMA
Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:
- Tyčinky od Zuzky - slané sýrové čedarové skvělé :-)
- Štrůdl - recept
- Jablečný štrůdl s pivem - zvaný ´půl, půl, půl´
- Perníčky (nejen) vánoční
- Skořicový závin - skořičák - zabalená skořice
- Bábovka - rychlý a snadný recept
- Vánoční houbičky a kuličky
- Vanilkové rohlíčky
- Slepované ořechy
- Rybí polévka
- Černý kuba
- Kapr na černo
Autor: MMA
Související texty k tématu:
Vánoce / na webu vira.cz / na webu pastorace.cz / na webu deti.vira.cz
Vánoční recepty
- Vánoční recepty na vánočním rozcestníku
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu