Sekce: Knihovna
Rybí polévka s pórem
z knihy Klášterní kuchařka , vydal(o): Karmelitánské nakladatelství
V rozpáleném omastku zapěníme několik očištěných pórů krájených s 2 usekanými cibulemi, osolíme a do měkka dusíme. V jiném kastrolu osmažíme všechnu krájenou cibuli a všechnu zeleninu na omastku, zasolíme. Pak přilejeme vody, kolik nám třeba polévky. Přidáme k ní očištěnou, žáber zbavenou i očí, omytou rybí hlavu (anebo více, máme-li více ryb) rozseknutou, ocas, ploutve spolu vařit a očištěné rybí vnitřnosti. Kus čistého rybího masa bez kostiček upečeme se sekanou cibulí a zelenou petrželí, v 10 minutách jest hotové. Pak je osolené umeleme. Přidáme k němu 1 až 2 lžíce smetanové jíšky, nějaké vejce. Opepříme, oříškem okořeníme, zamícháme. Necháme vychladnout. Masové těsto rozválíme, plníme je, kulatým tvořitkem vypíchneme. Okolo vodou potřeme. Přehrneme přes sebe. Na potřeném plechu potřené vejcem pečeme. Polévka se přecedí a ten pór se do ní prolisuje. Je-li třeba, přisolí se, opepří, oříškem okoření, šafránem anebo páleným cukrem se přibarví a povaří. Rybí pečené koláčky se dají k ní na talíř. Lze i taštičky z pudlového těsta dělat, tou rybí sekaninou plnit, vykrájet, v polévce povařit.Znamenitá.
Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:
- Želví polévka
- Kapr na černo
- Rybí guláš
- Smažené ryby
- Vánočka
- Minoritský perník
- Mazanec, velikonoční recept
- Jidáše, velikonoční recept
Související texty k tématu:
Vánoční recepty
- Vánoční recepty na vánočním rozcestníku
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu