Sekce: Knihovna
Mazanec, velikonoční recept
z knihy Klášterní kuchařka , vydal(o): Karmelitánské nakladatelství
Mazanec
Do mísy dáme 30 dkg másla anebo jiného tuku, 20 dkg cukru, citronovou, pomerančovou kůru, 6 až 8 žloutků, 1 dkg soli, rumu, višňovky, dobře rukama vypracujeme. Ze 4 dkg kvasnic vykynutý kvásek, trošku muškátového květu tlučeného anebo oříšku, vanilku. 1 kg přesáté teplé mouky, očištěné hrozinky. Opařené krájené mandle, krájený citronát. Mléka dle potřeby. Slabší těsto jako na vánočku rukama dobře vypracuj a nech zkynout. Rozděl buďto 1, anebo více krájej a vyválej v bochánek. Klaď na potřený plech. Nech zkynout, potři rozšlehaným vejcem a pěkně peč. Pečený mazanec potři cukrovou vodou, posypme cukrem a nechejme v troubě 6 až 7minut, aby ten cukr se dobře na těsto přilepil pečené a nepadal dolů.
Poznámka: Nežli dáme mazanec péci, nožem na vrchu nařízneme kříž. Nezapomenout na to nikdy.
***
Další a podrobnější
recepty na
velikonoční mazanec
naleznete zde.
Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:
- Želví polévka
- Rybí polévka s pórem
- Kapr na černo
- Rybí guláš
- Smažené ryby
- Vánočka
- Minoritský perník
- Jidáše, velikonoční recept
Související texty k tématu:
Velikonoce velikonoční stránka webu vira.cz a pastorace.cz
Vánoční recepty
- Vánoční recepty na vánočním rozcestníku
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu