Sekce: Knihovna
Kapr na černo
z knihy Klášterní kuchařka , vydal(o): Karmelitánské nakladatelství
Zabitého, oškrábaného kapra opereme. Rozřízneme, žlůč odstraníme i střeva, jíkry anebo mlíčí vyndáme a opereme. Hlavu odřízneme, zbavíme žáber a očí, čistě opereme. Kapra po délce rozřízneme, rozkrájíme na díly, opereme, útěrkou utřeme a nasolíme. V omastku osmažíme krájenou cibuli 2-3 kusy, mrkev, petržel, celý pór (2-3 kusy póru), osolíme. Zalejeme vodou a vaříme. Přidáme k tomu tu opranou rybí rozseknutou hlavu, ocas, ploutve i ty jíkry anebo mlíčí a vaříme. V rozpáleném omastku na másle anebo jiném tuku osmažíme strouhaný chléb, ku konci přidáme strouhaný perník a chvilku pomícháme, odstavíme. Sůšené švestky (slívky) uvaříme, zbavíme pecek, mandle opaříme, oloupeme, na nudle pokrájíme, opereme hrozinky, krájené fíky a datle i pignole. Na pekáč dáme máslo, do něho usekanéšalotky - několik - se sekanou zelenou petrželí, citr. kůru, celý pepř bílý, černý, bobkový list. Tu posolenou rybu malinko podlejeme, asi 10 minut pečeme. Vyndáme mezi 2 horké mísy. Šťávu vlejeme, k tomu chleba, i polévku s tou zeleninou. Vína přidáme a sirobu z řepy (anebo cukru). Hodně omáčku vyšleháme, povaříme, prolisujeme. Vše to přichystané, ovoce i vyloupané ořechy dáme do ní, osolit.
Chuť kyselosladká.
Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:
- Želví polévka
- Rybí polévka s pórem
- Rybí guláš
- Smažené ryby
- Vánočka
- Minoritský perník
- Mazanec, velikonoční recept
- Jidáše, velikonoční recept
Související texty k tématu:
Vánoční recepty
- Vánoční recepty na vánočním rozcestníku
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu